Monday, January 12, 2015

Peluang pekerjaan......mahu jadi SSS???

Assalamualaikum....

Sesi kali nie just nak update pasal macam mana nak jd SSS....Maklumat nie dh share melalui FB "E-Learning workshop-oshe".....Sila like page FB nie k.....Link FB click jer info FB kt sblah kiri blog nie.....


Sebab ramai sgt adik2 yang email pada Ladybos bertanya macam mana nak menceburkan diri dalam bidang keselamatan dan kesihatan pekerjaan....Cita2 nak jadi SSS.....nak jadi SHO....tapi tak tahu nak mula macam mana.....

Okey lah....memenuhi permintaan adik2 semua....Ladybos share info macam mana nak jadi Site Safety Supervisor @ SSS yang memiliki Yellowbook......

Sebenarnya ada garispanduan macam mana nak jadi SSS.....Garispanduan ini telah dikeluarkan oleh JKKP Malaysia.....


Kalau yg nak garispanduan cantik gini....boleh la tanya pada pejabat JKKP negeri....kot2 ada lagi stok untuk diberi.....Kalau pejabat JKKP negeri mcm jauh jer...kos lagi nak ke sana.....adik2 bleh download melalui website JKKP atau click link berikut http://www.dosh.gov.my/images/dmdocuments/glx/gpsss.pdf . Bukannya susah sgt nak dapat info....semua dihujung jari jer skrng nie....

Untuk dapat jadi SSS....ada syarat2 nya....nak tahu detail rujuk pada garispanduan yg telah diberikan......Kena lah hadir kursus selama 10 hari berkaitan SSS di pusat pengajar yang berdaftar dan diberi pengiktirafan utk menjalankan kursus tersebut dari pihak JKKP.....Bukan bleh gi kursus sembrono gitu jer....Nanti duit melayang...kompetensi tak dapat2.....Senarai tentang training centre yang kompeten....sila lah rujuk di website JKKP....Semua ada kt situ....rajin2 la buka website tu....

Mahal tak kursus nak jadi SSS??? Actual harga saya tak pasti....tp lebih kurang RM2000++ klu tak silap....bleh tanya pada mana2 pusat pengajar.....mana yg bleh offer harga murah....hehehe....pandai2 la tawar menawar.....ehhhh....bleh tawar harga ke??? Pandai2 korang laaaa.....akak dulu mmg suka tawar harga kursus....hehehe....win2 situation....Tapi bukan tawar harga dgn pihak NIOSH....NIOSH mmg harga tetap dahhh....tak leh nak tawar2....Korang tawar dgn training centre yang biasa2 jer tp diberi kompetensi.....

Owwhh...next question....saya confius....nak gi kursus SSS atau kursus SHO?? Nak jd SSS atau SHO?? Okey la....sy jawab soalan nie kemudian k.....

Apa2 pun saya berharap info yang diberi ini dpt membantu mana2 yang masih tak tahu cara nak jadi SSS dan memiliki Yellowbook....

P/S : Pada adik2 yang hantar email....sorry sbb kdg2 tak terbalas..... =)







3 comments:

  1. Tak sabar tunggu entri ttg SHO pulak. Saya memang minat bidang KKP ni.

    ReplyDelete
  2. tumpang tnya, kalu safety promoter boleh mohon yellow book tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SSS syarat working experience dlm construction site....

      Delete