Sunday, January 18, 2015

Peluang kerja sebagai Safety & Health Officer (SHO)

Haiiii......Assalamualaikum.....

Macam yang dijanjikan....nak berkongsi berkaitan macam mana nak jadi SHO yang memiliki GreenBook (GB).....Mungkin ramai yang berminat nak jadi SHO sbb dimaklumkan gaji SHO nie mencecah puluhan ribu ringgit.....Sebenarnya bukan semua gaji SHO tinggi....bergantung anda bekerja dalam sektor apa.....sektor "oil and gas" (O&G)....mungkin bergaji tinggi.....dan ia bergantung kepada tahap pengetahuan anda dalam bidang tersebut.....SHO di tapak bina pula bergantung ada bekerja untuk projek apa....sekiranya projek mega bernilai ratusan juta...boleh la demand gaji yang tinggi......Jgn mimpi utk mula kerja sbg SHO dengan gaji RM7-8 ribu.....Sebab kerja sebagai SHO, anda perlu bermula dari bawah.....Sekarang nie bersepah yang ada GB....jadi berusahalah utk tmbh pengetahuan dengan mengambil kursus jangka pendek berkaitan KKP dan menambah nilai pada kompetensi sedia ada......

Utk adik2 yang baru nak mencebur diri dalam bidang safety and health.....bagi siswazah menganggur....boleh lah ambil peluang program siswazah menganggur yang kdg2 ditawarkan oleh Johor Skills Development Centre (PUSPATRI), Pahang Skills Development Centre (PSDC), Malacca Skills Development Centre (MISDC), Kedah Industrial Skills and Management Development Centre (KISMEC).....




Melalui program siswazah menganggur....kursus yang ditawarkan adalah secara percuma dan pelatih diberi elaun.....kursus tak la lama sgt....less than 6 months kalau tak silap saya.....Kalau zaman saya dulu ditawarkan pulak Sijil Executive Diploma in OSH.....Tp korang kena la rajin check bila iklan tentang tawaran kursus begini.....Tidak dibuka sepanjang tahun dan bergantung berapa bajet yang dibentangkan oleh kerajaan.....Sy rekemen yang free sbb sy pun hadir kursus SHO secara F.O.C.....dapat executive diploma in OSH skali.....dari duduk tanam anggur kat rumah....lebih baik pergi kursus jangka pendek macam nie.....Its better dari korang gi dok kerja sebagai cashier or waiter/ waitress....Sbb elaun dibayar semasa kursus....Saya tak ingat tahun bila tp pernah ditawarkan elaun RM1000 per month klu tak silap.....Masa saya ditawarkan kursus nie...elaun saya cuma RM500 per month....

Kalau yang rasa berduit skit.....boleh hadir kursus SHO di NIOSH yang cuma mengambil masa 21 hari....Kosnya cuma RM4000++.....Ada sebahagian kursus ditawarkan oleh training centre yang diluluskan oleh JKKP Malaysia.....So, jgn sesuka hati nak gi kursus....Semak dulu training centre tersebut diberi kompetensi mengajar kursus SHO atau pun tidak.....Biasanya saya advice pergi kursus di NIOSH.....

Untuk menjadi SHO,...ada syarat2 kelayakan yang perlu anda patuhi....Klu rasa boeh penuhi syarat kelayakan ditetapkan....baru pergi kursus....Jgn kursus dulu....nnt habis duit jer bila tak boleh ambik exam SHO dan berdaftar dengan JKKP.....

Okey....antara nak hadir kursus SHO atau SSS.....saya galakkan hadir kursus SHO kalau mampu....kerja sbb SSS di tapak bina dan mohon kompetensi sebagai SSS dan miliki YellowBook.....Owwhhhh.....hadir kursus SHO bleh ke dpt YellowBook??? Ramai yang tanya saya soalan nie.....anyway boleh cuba mohon sbb ada sesetgh yg hadir kursus SHO dan dpt YellowBook dengan syarat memenuhi syarat kelayakan utk dpt YellowBook.....YellowBook cuma utk 3 tahun....Lepas tu bleh mohon utk upgrade ke GreenBook.....Korang kena faham....nak dpt GB korang kena ada 3 tahun pengalaman kerja.....Bukan lulus jer exam SHO terus bleh apply GB.....

Okey la.....tak nak citer panjang.....pada yang nak mencuba nasib dalam bidang OSH.....Good Luck!!!

63 comments:

  1. macam mana nak dapatkn kursus percuma tajaan puspatri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kursus percuma tidak dibuka sepanjang tahun....perlu kerap check website pusat latihan tersebut...Tahun lps puspatri tawarkan hujung tahun....

      Delete
  2. Betul ke ngan sho attendance cert leh apply yellow book?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lulus exam SHO....keje kt construction site....x cukup lg pengalaman keje 3 thn....bleh cuba apply yellowbook sementara nk cukup syarat apply greenbook...

      Delete
  3. mcm Mna nk memohon kursus nii...sy memang berminat...

    ReplyDelete
  4. Tuan boleh tak jelaskan serba sedikit tentang syarat untuk dapat yellowbook selepas habis kursus? Terima kasih atas respon tuan

    ReplyDelete
  5. Assalam..ada ke CEP yg free utk SHO? kata mana saya nak dptkan info? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk cari kursus CEP yg free nie payah skit....huhuhu.....x jumpa lg....

      Delete
  6. Salam. Kalau kita dah habis kursus di NIOSH tapi belum ambil exam, boleh ke kalau kita nak apply keje? Atau kena amek exam dan lulus dulu baru boleh bekerja? Terima kasih 😊

    ReplyDelete
  7. Tak ada masalah nk kerja....apply jer....tp tak boleh demand post SHO.....nk gaji besar.....Sy sendiri mula kerja as asst. SHO bila dh hbs kursus.....bila dh ambik exam n lulus....sy dpt keje as Exec SHE.....Dh dpt Greenbook....up lg gaji as SHO.....anyway....good luck!

    ReplyDelete
  8. Saya ada bercadang nak ambik course di niosh. Tapi selepas buat research, semua jawatan kosong safety officer memerlukan pengalaman bekerja dalam related field. Jadi saya rasa was was nak habiskan +-rm4k sebab saya memang takda pengalaman bekerja yang berkaitan. Harap dapat bagi sedikit nasihat macamana saya nak ceburkan diri dalam bidang ni, especially dalam industri oil & gas. Futhermore, sebagai seorang perempuan agak susah untuk saya pegang mana2 position di site untuk membekal sedikit pengalaman. Kelulusan tertinggi saya diploma medical lab yang lansung takda kena mengena dengan interest saya. Harap saudara dapat bagi pendapat yang beguna untuk saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Starting point utk terlibat dlm bidang OSH....perlu belajar.....kalau jmpa yg free...bleh ambik course yg free.....kalau tak ada ditawarkan....perlu berbayar.....Jgn target terus masuk bidang oil & gas.....apa2 pun perlu bermula dari bawah.....sy dulu bermula dgn jwtn Asst. SHO.....sentiasa usaha timba pengalaman.....x ada compny sanggup byr dgn gaji tinggi tanpa pengalaman....bila hati nk terlibat dlm bidang OSH....bulatkan hati teruskan tekad....Good Luck!!

      Delete
  9. Assalamualaikum,saya baru sahaja tamat kursus SHO minggu lepas. klau saya nak amik kursus SSS pula adakah ia berbaloi? atau cik ada cadangan lain utk saya.

    ReplyDelete
  10. Tak perlu ambik kursus SSS.....Lulus exam SHO nnt, utk sementara bleh apply Yellow Book....

    ReplyDelete
  11. salam, maknanya kalau lps lulus exam, boleh apply utk GB & YB skali? boleh ke ade 2 serentak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seseorg tak boleh memiliki GB and YB serentak.....salah satu shj dlm satu2 masa....

      Delete
  12. yayayaya tak semua SHO gaji tinggi. macam saya nie hari nie habis praktikal dalam bidang Safety & Health esok bos ajak kerja dengan company dia. gaji pon ikot basic diploma je. alhamdulillah rezeki tapi agak pening sebab kena start from zero sebab company nie punya SHO bertukar-tukar so management dia berterabur. saya jugak selalu berhubung dengan pegawai2 dari DOSH untuk bertanya pendapat. kerja SHO nie best sebab adventure sangat lagi2 saya nie girl. mandi peluh hari2 p round site. kerja pulak kena banyak communicate dengan employees. kena baik2 dengan depa baru depa nak dengar cakap kita sebab mostly org2 tua yg keja sini. saya cadang after 3 tahun kerja di sini nak apply GB then cari kerja di tempat lain then baru nak sambung degree or NIOSH je. it is okey encik?? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diploma bidang OSH atau bidang lain??? Tak fhm coz bila dh dpt GB...why nak smbg di NIOSH?? Atau rancang nak tmbh kompetensi lain??

      Delete
  13. Salam. Mohon penjelasan tuan.. Adakah kursus 21 hari di Niosh yg kena bauar 4000++ tu sama dgn kursus 6 bulan di PSDC?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tujuan kursus utk lulus exam SHO dan kemudian register utk dpt GB slps 3 thn pengalaman....pilih pusat pengajar yang kompeten...semak di website DOSH...

      Delete
  14. saya dh memilik sijil SHO dr NIOSH, tp x kerja dlm bidang ni, dpt kerja goment skrn ni..tp erniat gk nak implement dlm bidang SHO nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy beranggapan awk keje goment tp bkn dgn DOSH....sebahagian task awk menjadi setiausaha SHC dan menjalankan kerja2 sbg SHO dlm masa yg sama....apply shj Greenbook bila cukup 3 thn pengalaman....melainkan awk keje DOSH mmg x boleh register utk GB....jabatan lain xde masalah janji ada pengesahan n bukti awk buat juga keje2 SHO selain dari keje2 hakiki di jabatan....

      Delete
  15. Saya nak tanya apakah perbezaan program process plant safety & health yang ditawarkan di pahang skills dgn safety & health officer yang ditawarkan di puspatri dan kismec ? Jika saya masuk program di pahang skills tu, adakah saya hanya boleh bekerja di plant sahaja ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kurang pasti....awk perlu tnya lebih lanjut pada coordinator programme tersebut....

      Delete
    2. tidak. kamu boleh bekerja di construction, kilang, dan sebagainya. bukan tertumpu kepada plant sahaja. sy salah seorang yang mengambil kursus di psdc. dan sekarang sy sedang praktikal di sebuah syarikat highway.

      Delete
    3. tidak. kamu boleh bekerja di construction, kilang, dan sebagainya. bukan tertumpu kepada plant sahaja. sy salah seorang yang mengambil kursus di psdc. dan sekarang sy sedang praktikal di sebuah syarikat highway.

      Delete
  16. Salam. Tumpang tanya. Selepas kita habis kursus 21 hari tu adakah peluang pekerjaan untuk menimba pengalaman tu cerah? Harap dpat jelaskan secara terperinci. Terima kasih.

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum...sy nak tanya....sy ade pengalaman setahun dalam bidang constuction dan sy pemegang ijazah srjana muda pengurusan pembangunan..kalau kite trus smbung master bidang SHO adakah sama kelayakan dengan kursus yg ditawarkan di NIOSH tu..? dan apa kelayakan selepas menghabis master dlm bidang SHO ni..??

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum ,,sy nak tanya ,, sy ade pengalaman setahun dlm bidang construction ...dan sy merupakan pemegang ijazah srjana muda pengurusan pembangunan..sekiranya, sy trus further pringkat master dlm SHO...adakah sama dengan kursus yg di tawarkan di NIOSH...dan apakah skop kerja selepas menamatkan master,,sekian....

    ReplyDelete
    Replies
    1. If target sekadar nak jd SHO...dpt GB....better ambik di NIOSH....lebih cepat....tp boleh jugak sambung master di Universiti diiktiraf sebagai pesat pengajar and layak dpt GB bila cukup 3 tahun pengalaman.....Biasa sy fully recommend if nk buat master bidang safety...ambik course master partime di UKM....coz package master tu bila habis nnt skali dgn NEBOSH if x silap sy.....If ada master...ada peluang mengajar partime di kolej swasta yg tawarkan course safety.....Apa2 pun semua bergantung kepada perancangan dan hala tujuawk tetapkan.....=)

      Delete
  19. Cik ..sy mmg minat utk bljr dlm course nie..sy asal Perak. Ada x apa2 institute yg menawarkan kos nie..0163442697 nie nom sy Cik. Viki nama saya...

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum. Boleh saya dapatkan maklumat lanjut. Master SHO di UKM di bwh fakulti mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sarjana Pengurusan Keselamatan Industri ditawarkan di Pusat Kembangan Pendidikan UKM Bangi....

      Delete
  21. salam encik shazzy, saya mahu bertanya. selepas 21 hari menjalani kursus SHO di NIOSH dan saya lulus exam. adakah selepas itu saya boleh terus bekerja di site utk mencari pengalaman selama 3 tahun utk dptkan GB? trima kasih :)

    ReplyDelete
  22. Sy lulus semua subjek mata pelajaran SPM hanya bahaya melayu sahaja yg kredit. So layak tak sy ambil exam SHO?

    ReplyDelete
  23. Sy lulus semua subjek SPM tapi hanya kredit bahasa melayu. Jadi layak tak saya ambil exam SHO?

    ReplyDelete
  24. Sy lulus semua subjek SPM tapi hanya kredit bahasa melayu. Jadi layak tak saya ambil exam SHO?

    ReplyDelete
  25. Salam encik shazzy saye kerje bomba1 tahon..boley ke apply keje ni...bermula dari bawah pon tak per..

    ReplyDelete
  26. Salam encik shazzy saye kerje bomba1 tahon..boley ke apply keje ni...bermula dari bawah pon tak per..

    ReplyDelete
  27. SLam encik shazy ..sy keje bomba...boley ke apply keje ni..

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum En Shazzy, sy mahu bertanya, skrg sy bekerja sbg Project Engineer di bidang telekomunikasi hampir 3 tahun. Mostly sy bekerja di site (Tower/pencawang) seperti Maxis,Digi dan Celcom. Pada bulan 2 ni, sy akan mengikuti kursus SHO di Niosh selama 22hari. Adakah pengalaman selama sy bekerja ini dan Ijazah dlm telecommuication engineer sedikit sbyk memudahkan sy utk mendapat peluang pekerjaan dlm bidang Safety selepas tamat kursus? Utk pengetahuan, sy tekad utk cuba dlm bidang baru (safety) kerana nampak seperti masa depan yg lebih cerah.

    ReplyDelete
  29. ada senarai tempat untuk praktical DOSH tak?

    ReplyDelete
  30. salam .. saya nak tnya sekiranya kita ad ijazah dalam bidang safety ni di ump kita perlu hadir kursus di niosh juga ke utk jd seorang SHO?

    ReplyDelete
  31. salam..kalo amik exam tu..tp xlulus mcmnana?adakah kena byr 4 ribu yuran lg..ataupun byr utk ambik exam lg skali je..dan brape kos kalo ambik exam kali kdua?

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum. saya pelajar degree kos environmental health and industrial safety di ukm. boleh kah saya terus ambil exam sho setelah tamat pengajian saya? atau saya perlu mengikuti kursus (seperti di Niosh)selepas itu ambik exam sho?

    ReplyDelete
  33. pada tahun 2016 ini, adakah sho merupanya cabang yang baik? kerana saya risau akan peluang pekerjaan yang terhad dan pengalaman kerja yg tidak banyak. Saya agak risau akan scope kerja untuk sho, bila cari di jobstreet banyak yang memerlurkan pengalaman. Bagaimana untuk fresh graduate untuk mendapatkan kerja? bagi memenuhi pengalaman yang sesuai demi mendapatkan greenbook?

    ReplyDelete
  34. Assalam. Sy lepasan spm, kalo sy amik kursus SHO 21hari di niosh tu. Pastu amik exam dn lulus. Adakah sy leh keje SHO lepas tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepasan SPM shj x layak....at least diploma level....walaupun pergi kursus 21 hari....nnt tetap x boleh ambik exam SHO....plus sila semak syarat2 utk jd SHO berdaftar di laman web DOSH....

      Delete
  35. Assalam tuan. saya telah hadiri kursus sho dan telah lulus semua peperiksaan niosh.Bagaimana utk proses sterusnya utk mjadi SHO?

    ReplyDelete
    Replies
    1. if dah ada 3 tahun pengalaman dlm bidang safety...boleh apply dgn DOSH utk dapat Greenbook....if not mistaken application to become competence SHO tru online...MyKKP...

      Delete
    2. Pembetulan x silap saya 10thn tp still kena ambik exam dan interviews

      Delete
    3. Dulu 10 years experience just interview sahaja....sekarang tetap kena ambik exam...

      Delete
  36. aslmkm tuan.. sy baru menceburkan diri dalam bidang safety ni.. buat masa ni sy bekerja di syarikat logistic di johor bahru.. sy baru bekerja lebih kurang 3 bulan 1/2.. sy plan nak ambil exam akhir tahun ni.. cuma sy kurang yakin dengan paper 4 sebab syarikat sy bekerja ni sedang re-arrange safety committee.. takde lagi sistem yang betul.. jadi baru2 ni syarikat ni di audit oleh customer dan dapat feedback company sy ni takde safety management yg btol.. hasilnya, customer bagi stu contoh risk managmnt dan company sy ikut bulat2 dari customer,, masalah sy sekarang ni customer dari singapore gunakan format yg brlainan.. risk table juga berlainan. jadi sy nk mintak tips dari tuan boleh ke sy gunakan risk managemnt yg berlainan dari DOSH / NIOSH..? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana2 pun boleh....fahami konsep risk matrix...tujuan nk buat ranking...ada yg buat 3X3, 4X4, 5X5....

      Delete
  37. salam. saya berminat sgt nk join kursus di niosh selama 21 hari. selepas tamat kursus 21 hari tu. mudah tk utk kita dpt kerja. ada peluang tak. ni nbr phone saya 011-32720686 harap reply ye tqqq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm....Bergantung pada your determination in OSH....macam mana U market diri U dgn ilmu yang U ada lepas tamat kursus....

      Delete
  38. assalamualaikum,sy nak bertanye,ape kelayakan yg di prlukn untuk mohon SHO??
    sekarag ni sy sedang ambik diploma in occupational safety and health,hujung bulan 1 taon depan sy abs belajar.mohon boleh terangkan ie,,terima kasih

    ReplyDelete