Wednesday, March 9, 2011

Risk Ranking.....The Matrix

Previous session sy dh explain tentang hazard n kesan..so kali ni sy akan terangkan tentang macam mana nk menilai risiko...tapi nak saya tekan kan berkaitan dengan kesan-kesan atau simptom2 yang wujud atau terhasil kesan daripada hazard2 yang telah dikenalpasti...ini penting sebab daripada kesan yang dikenalpasti tu lah kita akan tahu nilai keterukan sekiranya sesuatu insiden/kemalangan berkait dengan hazard tersebut berlaku...so, kena la kenalpasti kesan hazard tersebut betul2...Contohnya if guna bahan kimia, anda boleh survey kesan bahan kimia tersebut yang biasanya dinyatakan di dalam MSDS....cari kesan yang paling kritikal....tak pun surf tru net berkaitan kesan pendedahan bahan kimia tersebut yang mungkin pernah berlaku di mana-mana tempat kerja...atau yg pernah terjadi pada pekerja2 sendiri.....i've been ask about this question..mcm mana saya letak nilai pada sesuatu kesan pendedahan pada bahan kimia....hehehe...

RISIKO = KEBARANGKALIAN X KETERUKAN

Kebarangkalian = kemungkinan kejadian tersebut berlaku

Keterukan = how serius if its happened atau paling senang kesan kecederaan dialami dari kejadian yang terjadi...

Untuk buat risk ranking...just kena faham concept jer...nilai "keterukan" adalah pembolehubah malar...nilai tak berubah...yang akan berubah adalah nilai "kebarangkalian" coz ia bergantung pada protection yang ada utk mencegah sesuatu kejadian kemalangan dari berlaku...if without any protection...kebarangkalian utk jadi of coz tinggi...

Untuk risk matrix...ada sesetgh buat 3X3...ada yang buat 4X4 or 5X5...bagi saya itu tak jadi masalah...saya pernah ditanya berkaitan matrix yang saya buat masa exam saya dulu...saya buat matrix 4X4 and penemuduga ckp my matrix salah...so at last sy jwb, dari NIOSH and guideline dari DOSH mmg matrix nyer 5X5....x kisah la 3X3 or 4X4 or 5X5..konsep nya tetap sama...cuma beza nnt pada conclusion..ada high, medium high, medium, medium low and low...itu jer...konsep nya sama jer...bleh gaduh-gaduh manja dengan penemuduga mcm tu??? hehehe....

**Senang mcm graf paksi  "x-y" kita buat matematik di sekolah dulu.....nilai "y" iaitu keterukan akan kekal...cuma nilai "x" iaitu kebarangkalian yang akan berubah bergantung kpd langkah-langkah kawalan sedia ada....banyak langkah kawalan, kurang kemungkinan kemalangan berlaku

Keterukan kecederaan jika berlaku

Kemungkinan berlakunya kejadian

Jadual Toleransi Risiko

Yang penting nilai tu kena letak dgn betul dan logik...be careful coz you may be trap dengan soalan oleh penemuduga...reason yg kukuh kena ada...hehehe....klu yang copy paste paper org lain tu, may be la xtau mende dgn nilai2 tu...so my advice, buat sendiri okey!!!

You may also refer the guideline contoh matrix dari DOSH...5X5....click here www.dosh.gov.my/doshV2/index.php?...hirarc 

Yang penting kt sini...fhm konsep!!! Semua soalan penemuduga sure bleh ditepis nyer lah...make sure win-win situation...hati penemuduga kena jaga...hehehe...kang failed lak paper 4 nnt....

1 comment:

  1. ada references tak untuk risk matrix untuk 4x4 nie???

    ReplyDelete