Tuesday, January 4, 2011

Kewajipan Menghantar Borang JKKP 8

Awal tahun yang amat bz....lupakan sementara pasal topik manual OHSAS 18001, SOP & WI....tak sempat nak mengarang ayat yang sesuai...Saya pasti semua SHO di luar sana pun tgh sibuk merancang aktiviti S&H sepanjang tahun 2011...ditambah dengan aktiviti rutin menyediakan laporan bulanan SHO sebelum 10hb nie....

Anyway, dalam tgh sibuk2 nie...jgn terlupa pulak hantar maklumat JKKP 8 sebelum 31hb Januari 2011 ke JKKP Putrajaya / JKKP Pejabat Negeri....JKKP 8 nie adalah rekod kemalangan, kejadian berbahaya, keracunan pekerjaan dan penyakit pekerjaan yang berlaku sepanjang tahun 2010 di tempat kerja masing-masing..

JKKP 8 perlu dihantar seperti kehendak di bawah Peraturan 10(3) NADOPOD 2004....Kegagalan mematuhi peraturan ini penaltinya adalah denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara tidak melebihi 1 tahun atau kedua-duanya sekali....

Borang JKKP 8 boleh dimuat turun di laman web rasmi JKKP / DOSH...Guideline berkaitan dengan JKKP 8 juga boleh diperolehi melalui web tersebut...

Pada masa ni lah kena buat calculation LTI...teringat kenangan masa ambik exam SHO..kena buat pengiraan berkaitan LTI pada borang JKKP 8...pening juga masa mula2 dulu coz jarang sgt2 buat calculation nie...untuk bakal2 SHO yang nak ambik exam SHO...kena la tahu yer pasal calculation nie...faham konsep nya...jgn menghafal rumus tau...


Bila dah jadi SHO nie...all calculation nie akan jd perkara rutin...data yang perlu dimasukkan dalam report bulanan SHO setiap bulan...lebih mudah come out dengan statistik kemalangan / keracunan every month....nanti memudahkan kerja bila nak isi borang JKKP 8...

Jangan lupa yer kawan2 untuk hantar borang JKKP 8...Walaupun tak ada kemalangan / keracunan pekerjaan yang nak dilaporkan, JKKP 8 tetap perlu dihantar.....sempat lagi utk buat...masih ada 3 minggu sebelum 31hb Jan 2011.... =P

10 comments:

  1. x penah buat pon.. tp skkg bos mintak bru tau.. trima kasih..

    ReplyDelete
  2. U r welcome...hopefully lepas ni ramai yang tahu tentang perkara ini...

    ReplyDelete
  3. Thank you...your explanation bagus lah...

    ReplyDelete
  4. klau tiada kmlngan adakah prlu hntr borng ksong aje ke,cmne?

    ReplyDelete
  5. Yea...masih perlu hantar....muka surat terakhir masih perlu isi bhgn pengiraan....

    ReplyDelete
  6. salam....kena hantar dosh hq ke or negeri pun boleh???

    ReplyDelete
  7. Sekiranya dah terlepas 31 Jan, nak buat mcmana tu? sebelum ni x pernah buat benda ni..

    ReplyDelete
  8. ANTA SURAT COVER LETTER MENYATAKAN SEBAB LEWAT ANTA. KATA PENCARIDAN DATA ATAU OFIS BANJIR KE

    ReplyDelete
  9. Near Miss & Property damage kena include dlm JKKP 8 ke Tuan

    ReplyDelete