Friday, April 15, 2011

Last Minutes Searching for CEP Course...

Agak kecoh bila bercerita pasal CEP nie...kawan2 seangkatan agak byk yg mengeluh bila tak byk kursus2 CEP yg ditawarkan pada tahun nie....biasa la kan org kita nie..last2 minutes bila dh nk expired Greenbook, baru la kalut nak mencari kursus yg ada CEP...

Kalau dulu2, kursus CEP yg NIOSH anjur sure penuh dewan la lebih2 lg klu hujung2 thn....hehehe....sbb masa tu dh tak byk pilihan kursus CEP...kebanyakkan bila gi kursus mcm nie, ramai yg pergi coz terpaksa utk syarat renew greenbook...sebahagian pulak sekadar utk buat link for bisnez....Per2 pun kursus2 mcm nie mmg bgs utk kenal member2 yg bekerja dlm bidang yg sama....

Disebabkan ada sebahagian yg mcm terpaksa hadir kursus...maka, biasanya separuh dewan akan hilang lps mkn tghari...hehehe...muncul semula bila time nak ambik sijil kedatangan jer...Ada sesetgh2 tu tak muncul2 utk ambik sijil....

Itu lah pengalaman saya bila pergi kursus dulu2, masa mula2 nk timba pengalaman dlm bidang OSH nie...Tgh2 kursus pun siap ada otai2 yg ajak sy gi Karaoke...Siapakah that "otai"??? Biarlah rahsia....hehehe....Mungkin sesetgh otai tu rasa info dlm kursus tu dh terlalu basic sgt...tp sekurang2 yg senior kena la tunjukkan commitment ckit pd yg junior2 baru dlm bidang OSH nie kan...

Bagi saya pula, every kursus mmg amat penting...Murah atau mahal kursus itu tak penting....Yang penting I hv to listen it carefully dan fhm btul2 coz later nak balik buat internal training pd staff2 di ofis plak tentang kursus yg dh dihadiri....Pengetahuan yg diperolehi masa kursus jgn la just disimpan sorg jer...kena la share dgn staff2 lain...Klu tak share, jgn mimpi la cmpny nk kerap hntr g kursus byk2...Sharing is Caring...

Per2 pun...itu la kenangan masa mula2 nk involve dlm bidang OSH nie....Kenangan Terindah....

No comments:

Post a Comment

Post a Comment