Thursday, February 17, 2011

Exam Preparation Utk Bakal2 SHO...

Pasti ramai bakal2 SHO yang telah mendaftar untuk menduduki exam SHO bagi Paper 1, 2, 3 dan 4 pada 26-29 April 2011...Yesterday, calon2 telah pun menerima soalan utk Paper 4...like usual, soalan yang sama setiap tahun....hehehe...soalan bocor??? How I know about the exam?? Coz saya ada menerima email dari someone bertanya pasal tip-tip untuk menyediakan paper 4 nie...mesti semua berdebar2 jer nak exam nie...Paper 4 perlu disediakan dalam masa 6 weeks...tempoh masa dari 16 Februari 2011 hingga 31 Mac 2011...rasa mcm lama jer 6 weeks tu tp for sure ramai yang tak akan ada masa nak buat coz busy dgn keje2 di ofis lg...letih sebenar nya keje & study serentak....apa-apa pun saya akan fokus kepada perbincangan penyediaan Paper 4 untuk beberapa minggu nie...nak kata saya expert tu idok ler sgt...cuma nak share some experience with bakal2 calon yang nak menduduki exam April nnt...

Neway, standard isi kandungan untuk Paper 4 buat masa kini adalah seperti berikut :-
1. Abstrak (10 markah)
2. Pengenalan (12 markah)
3. Objektif (5 markah)
4. Kaedah (20 markah)
5. Hasil & Perbincangan (20 markah)
6. Saranan (30 markah)
7. Rujukan / Sumber (3 markah)

Untuk bahagian abstrak, pengenalan, objektif dan rujukan rasa tak perlu saya bincangkan..senang jer tu..macam zaman2 buat folio sekolah menengah jer tu..fokus saya akan lebih kepada penyediaan HIRARC untuk mengenalpasti 4 hazard keselamatan dan 2 hazard kesihatan bagi penyediaan laporan untuk Paper 4 nie...So, saya hanya akan membincangkan tentang kaedah-kaedah untuk mengenalpasti, membuat perkiraan untuk anggaran dan penilaian risiko daripada hazard-hazard yang telah dikenalpasti...seterusnya membincangkan tentang hazard-hazard yang telah dikenalpasti dan kesan risiko tersebut...akhir sekali saranan untuk langkah-langkah pencegahan dan pembetulan yang perlu diambil dan faedah-faedah yang diperolehi daripada langkah-langkah yang diambil....

For to nite...I will not discussed anything...huhuhu...dah 1 week tak sihat but petang td after kerja br berpeluang gi jmpa doctor...infection pd my tonsil...like usual jugak, dpt MC tp esok tetap akan g kerja coz hv to settle a lot of thing by this week b4 bercuti pjg next week until end of this month....

Per2 pun..I come out with the schedule perbincangan seperti berikut :-

Lebih dari sempat untuk buat paper 4 tu...like myself dulu pun buat last minutes..but ada few mistakes that I already realize after dah ter"submit" that paper..but thanks God lulus gak paper tu...actually paper 4 is just a simple HIRARC..bg yg dh biasa buat HIRARC, paper 4 nie mcm kacang jer la...cuma yg blum biasa mungkin akan a bit confuse nnt..per2 pun we will discuss further about this issues later based on the schedule yg sy tetapkan...rasanya last day bg setiap topik tu baru saya post..hehehehe....coz next month pun saya a bit busy but try my best utk kupas topik tu b4 mid March 2011...oklah...dh 2.30 AM...mata pun dh ngantuk lps mkn ubat...nite & sweetdreamzzz....love u uols...thanks for the support to this blog...muahsss....

1 comment: