Wednesday, September 7, 2011

Evolusi Drift Ambulans???

Kebelakangan nie byk lak dengar kes eksiden libatkan ambulans...macam jadi trend lak...dalam minggu nie jer 2 kes kemalangan libatkan ambulans dan yang maut bukan pesakit tapi orang yang mengiringi pesakit...hermm.... Kes Kemalangan Ambulans di Tampin....Kes Kemalangan Ambulans di Kinabatangan....

Sebelum nie pun banyak juga kes yang libatkan ambulans...antaranya adalah :

Lesen pemandu ambulans mmg besar coz boleh bawa ambulans tanpa kelajuan had limit...had limit nyer setakat last meter van ambulans tu boleh sampai....huhuh...coz mungkin target utama pemandu adalah nak cepat sampai di hospital untuk selamatkan mangsa....namun pemandu kena la juga consider bahaya2 lain ketika bawa ambulans tu laju2...jgn pulak anggap lesen besar smpai rasa mcm raja kt atas jalan raya...

Anyway...mungkin terdapat beberapa punca2 lain yg mendorong kepada berlakunya kemalangan...antaranya adalah :-
  • Pemandu tidak kompeten / kurang mahir - tak pandai bawa laju2, tak familiar dengan jalan2 dilalui and etc.
  • Kecuaian pemandu - mengantuk, hilang tumpuan and etc.
  • Masalah teknikal pada kenderaan ambulans - brake, tayar and etc.
  • Siren ambulans kurang jelas kedengarannya. - Berdasarkan pengalaman saya la last week, bila ambulans dh dkt sgt dengan belakang kereta baru dpt dengar siren tu...then driver ambulans tak lak bg reminder guna speaker mcm dulu2....
  • etc...etc...
Tapi patut ke had laju ambulans di had kan?? Mcm kurang sesuai kan....klu kita sebagai waris pesakit /pesakit dalam ambulans tu pun mesti nak cepat smpai hospital...hermm....per2 pun mungkin ada langkah lain yang lebih sesuai untuk mengatasi masalah ini... =)

P/S : LadyBos@Wifey suka bawa laju2 bila line clear....ngantuk bawak slow2....tapi masih below the limit....tak larat nk sedekah duit bayar saman...=)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment